Pelvik Organ Sarkmaları (POP)
Pelvik Organ Sarkmaları, kadında pelvik taban kasları, ligamentler (bağ) ve fasya zayıfladığında meydana gelir. Pelvik taban desteği olmadan pelvik organlar (mesane, rahim, bağırsak ) anatomik olarak olması gereken yerden vajene doğru çıkarak sarkar.
Çocuk doğurmak, yaşlanma, obezite, kronik kabızlık ve ağır kaldırma pelvik organ sarkması riskini arttıran faktörlerdir.
Pelvik Organ Sarkmalarının Alt Tipleri Nelerdir?
Sistosel (mesane sarkması), uterus prolapsusu (rahim sarkması) ve rektosel (bağırsak sarkması) olarak genellenebilir. Birden fazla organın sarkması aynı anda eşlik edebilir.
Pelvik Organ Sarkmasının Genel Semptomları Nelerdir?
Eğer pelvik organlarınızda sarkma varsa, vajina girişinde bir çıkıntı (şişlik) farkedersiniz. Bu çıkıntı tehlikeli olmamakla birlikte, rahatsızlık vericidir.
Sarkma ile mesane aşağı çekildiğinde, üreteri (idrarın vücut dışına taşındığı tüp) büker. Sonuç olarak, idrarı tam olarak yapmada sıkıntılar yaşanır. Bu da idrar yolu enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir. Aynı şekilde bağırsaklar aşağı çekilirse de kabızlığa sebebiyet verebilir.
Diğer semptomlar şu şekildedir:
Bazen pelvik organ sarkmaları herhangi bir semptom vermez ve hasta başka bir sebeple ( örneğin, servikal tarama) internal muayeneye alındığında farkedilebilir.
Ne zaman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız gerekir?
Yukarıda bahsi geçen semptomlardan herhangi birine sahipseniz veya vajinanız içi ya da çevresinde bir yumru (şişklik) farkederseniz, hekiminize başvurmanız gerekir.
Pelvik Organ Sarkmaları İçin Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Eğer herhangi bir semptomunuz yok veya organ sarkma durumunuz hafif ve size çok sıkıntı vermiyorsa, medikal bir tedaviye gerek olmadan yaşam stili değişiklikleri ve pelvik taban rehabilitasyonu ile fayda görmeniz mümkün.
Eğer organ sarkma dereceniz ciddi boyutta ise veya semptomlarınız günlük yaşamınızı negatif olarak etkiliyorsa, hekiminiz aşağıdaki medikal tedavi seçeneklerinden birini size önerecektir:
Pelvik organ sarkmanızın tipi, ciddiyeti ve sizin genel sağlık durumunuza göre sizin için en etkili tedavi seçeneğine hekiminizle birlikte ilk değerlendirmeniz sonrasında karar verilerek, size en uygun tedaviye başlanır.